Opleiding 20 juni 2023

Alfa College over vmbo’ers in huis: ‘Een win-winsituatie’

Alfa College in Hoogeveen mag blij zijn als er jaarlijks 2 tot 3 vmbo’ers van het Meppelse beroepsonderwijs Stad & Esch instromen op een bakkerijopleiding. Toch is vakdocent Wout van der Vegt optimistisch: “Door de vmbo-leerlingen jaarlijks tien weken binnen te hebben, krijgen ze een serieuzer beroepsbeeld. Is bakker worden niet wat ze willen, dan gaan ze vaak toch voor een andere opleiding binnen onze school.”

Feit blijft: de aantallen vmbo’ers die kiezen voor een toekomst in de bakkerij zijn teleurstellend. “Binnen veel scholen is het profiel HBR (horeca, bakkerij en recreatie, -red) een gevalletje ‘laatste keus’”, geeft bakkerijdocent Wout van der Vegt aan. “Zorg en techniek zijn de populaire profielen. Beroepen die niet iedere jongere in de leeftijd van 15, 16 ziet zitten. Ze willen geen vieze klusjes doen in de zorg. En dan klinkt de richting ‘voeding’ natuurlijk wel als een lekker alternatief. Waardoor er veel verkeerde profielkeuzes worden gemaakt.”

Verkeerd beeld

Want ook in de food is het hard werken. En moet je vaker dan twee keer hetzelfde trucje doen. “Iets waar een puber niet om staat te springen. ‘Moet ik nu alweer een croissant rollen? Dat heb ik gister toch al gedaan?’. Ja, maar kún je het dan ook al goed? En zo komen ze erachter dat het beeld dat ze hadden van het bakkersvak, toch wat anders is.”

Op weg helpen

Vanaf november komt er voor het zevende leerjaar een groep derdejaars vmbo kader en basisberoepsgericht (met profieldeel HBR) over de vloer in de bakkerij van Alfa College. “Tien keer komen ze in twee groepen een ochtend bakken, van 8:30 tot 12:00 uur”, vertelt Van der Vegt. “Daarmee krijgen de studenten niet alleen een helder beeld van het vak, maar helpen we ze ook een keuze maken. Wordt het de bakkerij, of toch iets anders?”

Afknappers

Van der Vegt merkt dat veel studenten, vaak met bijbaantjes in de horeca, afknappen op het werk. “Dat heeft vaak met de werkdruk en werksfeer te maken bij hun werkgever. Ik merk uit de gesprekken met deze jongeren dat ze snel zijn uitgekeken op het vak. We weten dat in coronatijd heel wat studenten hun kans hebben gezien en de switch maakten naar een bijbaan in een andere sector.”

Ok, horeca is anders dan de bakkerij, maar het enthousiasme voor het vak valt of staat bij de behandeling van de student. “We kunnen ons best doen om goed en op enthousiaste wijze leerlingen op te leiden, maar het bedrijfsleven moet wel ook zijn eigen bijdrage hierin leveren.”

Eenmaal binnen, blijven ze binnen

Van de 10-15% vmbo’ers die gaan voor dat profieldeel HBR, mag de docent blij zijn met 2 à 3 nieuwe studenten in een van ‘zijn’ opleidingen. “Klinkt weinig, maar ze zijn dan wel gemotiveerd, dankzij die tien weken bij ons in de bakkerij. Ook de cito-examens worden hier afgenomen. Soms niet eens met brood als onderdeel. Maar het feit dat ze de examens in de bakkerij doen, helpt ze wel een keuze maken. En ambiëren ze een toekomst in de bakkerij niet? Dan is die periode niet voor niets geweest. We merken dat vmbo’ers vaak voor een andere opleiding binnen Alfa College kiezen. Daadwerkelijk lessen volgen ín een mbo-school blijkt effectiever dan het bezoeken van een open dag.”

Tekst: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn