Algemeen 05 juli 2024

Afscheid van BSC-oprichter Alfred Bruin

De stuurgroep van Bakery Sweets Center heeft tijdens een lunchbijeenkomst bij Bakkerij Van der Kloet in Franeker afscheid genomen van bestuurslid Alfred Bruin. “Blijf investeren in het menselijk kapitaal”, zo adviseert hij.

Alfred, oud-eigenaar van Royal Steensma Bakery Ingredients, is niet alleen medeoprichter van het Bakery Sweets Center (BSC), maar ook initiatiefnemer van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen, vertelt Folkert Reitsema, eigenaar van Bakkerij Molkwar, namens het bestuur van de bedrijvenvereniging. “Ook bij de FIA staat de samenwerking tussen de 3 O’s, dus ondernemers, overheid en onderwijs, centraal. Zijn ervaringen nam Alfred mee naar het Noorden. Daar hebben wij van kunnen profiteren.”

Alfred haakt daarop in: “In 2018 zijn de eerste plannen voor het Bakery Sweets Center ontstaan. Ik heb hiervoor het initiatief genomen samen met Gina Tromp van de gemeente Leeuwarden en Koos Oosterhaven van Van Hall Larenstein.” Over het ontstaan vertelt hij: “Het is allemaal begonnen bij de overheid die het topsectorenbeleid bedacht, met als onderdeel daarvan de Human Capital Agenda. De FNLI (Federatie van de Nederlandse Levensmiddelen Industrie) kwam met het idee om aan iedere regio een bepaalde branche te koppelen. In de regio Rijnmond was dat de ingrediënten sector en in het Noorden zuivel. Met behulp van Arry Verhage (toen directeur van de Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie, nu Programma Directeur bij Aeres en altijd nauw betroken geweest bij BSC, -red.) is dat losgelaten, zodat we in Noord-Nederland met bakkerij en zoetwaren aan de slag konden. Omdat er in deze regio relatief veel van dat soort bedrijven zitten.”

Samenwerking in het Noorden

Royal Steensma heeft vier vestigingen, waaronder één in Vlaardingen. “Ik ben er heilig van overtuigd dat het menselijk kapitaal het allerbelangrijkste is voor een bedrijf. Daarom vond ik het belangrijk om samenwerking te zoeken met andere ingrediëntenbedrijven, de overheid en het onderwijs in deze regio.”

Arry Verhagen mag zich óók één van de grondleggers van het Bakery Sweets Center noemen, benadrukt Alfred. “Hij vond het niet zinvol om één bepaalde branche in één bepaalde regio prioriteit te geven. Daarom is besloten om dit los te laten. Dat bood ons de kans om na te denken over een samenwerking in het Noorden, waar Royal Steensma ook twee vestigingen heeft. Ook hier is het belangrijk dat de 3 O’s met elkaar samenwerken. We konden de kennis die we bij de FIA hadden opgedaan, toepassen in het Noorden.”

Kennis overdragen

Folkert vervolgt: “In 2018 zijn de plannen voor aanvankelijk de ‘Bakery Experience’ ontstaan en in juli 2020 is het Bakery Sweets Center opgericht. Als een logisch gevolg kwam Alfred in het bestuur. Hij heeft heel veel kennis van de arbeidsmarkt en een duidelijke visie daarop. Hij wilde deze graag met ons delen.”

Het overdragen van kennis wordt steeds belangrijker, benadrukt hij. “De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Samenwerking blijft essentieel. Alleen red je het niet. Alfred ging voor het grote geheel, voor de lange termijn. En kijk eens waar we nu staan: we hebben een bloeiende vereniging met 35 leden. Stap voor stap is Bakery Sweets Center een begrip geworden.”

Mensenwerk

Alfred licht toe: “Iedere samenwerking is mensenwerk. Blijf gebruik maken van het menselijk kapitaal. En blijf met elkaar samenwerken en imagoversterkende activiteiten organiseren. Rond deze pijlers is het Bakery Sweets Center gebouwd. “

Bakery Sweets Center is een hele stevige club geworden, besluit hij. “Ik hoop dat een eigen clubhuis hoog op het wensenlijstje blijft staan. Een eigen plek. Niet alleen voor de werkgevers, maar ook voor de studenten. Hiermee wordt de verbinding nog verder vergroot. Als het goed gaat met de bakkerijsector, dan gaat het ook goed gaat met de individuele bedrijven. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

Tekst & Foto: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn