Algemeen 11 juli 2024

Aan-Jelle Soepboer ontvangt eerste ‘Vloeibare Boterham’

Het is de studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding voedingstechnologie aan het Aeres MBO in Leeuwarden gelukt om bier te brouwen met oud brood. Hun eerste biertje, ‘de Vloeibare Boterham’, hebben ze aangeboden aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer.

Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton niet-verkocht brood door de verkooppunten retour gestuurd naar de producent. Ontzettend zonde, vinden de twee Aeres-studenten. Daarom onderzoeken zij de mogelijkheid om verspilling van brood tegen te gaan. Een van die mogelijkheden is het omzetten van het brood in een suikerrijke pasta, die vervolgens in allerlei bakkerijproducten toepast kan worden. Er blijkt echter een tweede mogelijkheid te zijn: brood verwerken in bier.

Volgens de studenten is dat niet heel moeilijk. “We hebben de bestaande receptuur aangepast door in totaal 33% van de mout weg te laten”, vertelt Michel Schaafsma. “Dit percentage vullen we op met het retourbrood. Het zetmeel dat van nature in het mout zit, zit ook in het brood. De enzymen in het mout zetten het zetmeel vanuit het retourbrood om in suikers waardoor we uiteindelijk bier kunnen brouwen. Zonder dat het brood eerst vermalen hoeft te worden.”

De Vloeibare Boterham

Over het eindresultaat zijn Michel en Wout heel tevreden. “Het bier smaakt fantastisch. We waren eerst een beetje bang voor een broodsmaak. Maar dat is zeker niet het geval. Wij zijn hartstikke blij met ons eindresultaat.” Dit is zelfs zo goed, dat besloten is het eerste flesje ‘Vloeibare Boterham’ te overhandigen aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer. “Wij hebben hem ontmoet tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer”, vertelt Michel. “Hij vertelde een bierliefhebber te zijn en vond het leuk om naar onze school te komen om het bier te proeven.”

Overhandiging eerste biertje

Dat gebeurde woensdag 10 juli. Aant-Jelle prijst de uitstraling van het flesje:
“Een mooi etiket met een sterke titel.” Daarna neemt hij een slok en knikt goedkeurend. “Dat smaakt prima. Het bier is wat zoetig, fruitig en een beetje hoppig. Een prima biertje.” Dat sluit aan bij het doel van de studenten. “We hebben bewust voor een frisse hop gekozen. Als laatste hebben we wat korianderzaad toegevoegd, omdat we hebben gelezen dat dit een voor een goede smaak zorgt. Dat blijkt te kloppen.” Soepboer zegt blij te zijn met de circulaire oplossing. “Je kunt er brood in verwaarden, zonder dat je een broodsmaak proeft. Dat betekent dubbele winst.”

Daar sluit bierbouwer Tim Cuperus van Kâld  Kletske zich bij aan. “Het proeft als een blond biertje. Wat zoetig, kruidig en met een frisse citrus ondertoon. Voor een eerste brouwsel vind ik het echt supergoed. Ik heb zelf wel mindere eerste brouwsels gehad.”

Verder onderzoek

Soepboer is benieuwd of oud brood ook in een distilleerproces toegepast kan worden. “Dat moeten we nog onderzoeken”, vertelt Wout. “Hiervoor is al wel belangstelling getoond. Onder meer door een whiskybrouwerij.” Maar eerst willen de studenten nog iets anders onderzoeken. Michel licht toe: “We willen kijken of we ook bier kunnen brouwen met meergranenbrood. Misschien wordt dat dan wel een donker biertje, een Imperial stout. We zijn heel benieuwd welke invloed de broodsoorten hebben op de smaak.”

De overhandiging van het eerste biertje, zorgde voor media-aandacht. Zo werd Michel Schaafsma geïnterviewd door het NOS-journaal op Radio1. Bekijk hier het filmpje.

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Andries van der Werf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn