Partners 01 mei 2020

7 vragen aan BSC-partner Royal Steensma

Hoe gaan onze partners om met de coronacrisis? Deze keer aan het woord: Jelke van Dapperen, HR-manager bij Royal Steensma.

Wat maken jullie precies en voor wie?

“Het familiebedrijf Royal Steensma bestaat al ruim 180 jaar en is producent van bakkerij-ingrediënten voor brood en banket. We produceren voor ambachtelijke bakkers, industriële bakkerijen, de foodservice en retail. In binnen- en buitenland. We doen dat met onze productielocaties in Leeuwarden (hoofdkantoor), Franeker, Vlaardingen en Elst (zusterbedrijf). Verder beschikt Royal Steensma over een vestiging in Thailand voor het telen en verwerken van diverse fruitsoorten. Zoals ceders, bestemd voor de konfijterij in Franeker waar er sukade van wordt gemaakt.

De productrange is heel divers: van banketmixen tot melanges voor broodspecialiteiten, van chococoatings tot amandelspijs, van gekonfijt fruit tot roompoeders en van vruchtenvullingen tot decoratiepoeders en decoraties. Binnen de retail is Steensma bekend van kleinverpakkingen met gekonfijt fruit, fondant, spuitgelei, suiker- en choco-glazuren, roompoeders, citrus zest en koekjesspijzen (Slice ’n Bake).

Royal Steensma is als bedrijf volop in ontwikkeling. Zo groeit het bedrijf zowel in omvang, omzet en volume. In 2015 werd Decora in Elst overgenomen (decoraties, aanzetsels, granola’s, ijsmixen) en in 2019 Bak Speciaal Nijkerk, specialist in hoogwaardige (desem)broodmelanges. Verder is Royal Steensma initiatiefnemer van de Food Innovation Academy in Vlaardingen en het Bakery Sweets Center in het Noorden.””

Hoeveel medewerkers telt het bedrijf?

“De Royal Steensma-groep telt ruim 235 medewerkers.”

Lukt het om de productie te waarborgen? En hoe?

“Ja, dat lukt. Door een grote mate van flexibiliteit van alle medewerkers. Toen de omvang van de corona-dreiging helder werd, hebben we meteen het Bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) aangescherpt waarbij alle focus is gericht op het waarborgen van de productie: dat is het primaire proces. Onze klanten kunnen blijven voorzien van grondstoffen en ingrediënten, is namelijk de belangrijkste pijler van ons bedrijf. De bestaande vervangingsmatrix, die onderdeel is van het BCP, is geüpdated en ook toegepast. Zo is het gebeurd dat bij dreigende krapte aan bemensing in de fabriek, collega’s van sales, HR of andere secundaire functies, bijsprongen in de productie. Op die manier zijn onze klanten nooit teleurgesteld.”

Welke (extra) Coronamaatregelen hebben jullie getroffen?

Exportmanager Rogier Kroeze springt bij bij het sorteren van kersen in Franeker.

“Een hele reeks, gekoppeld aan de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de GGD. Als gezegd, hebben we als eerste het BCP aangescherpt en is er een Corona Crisis Team gevormd voor de eerstelijnsvragen: overkoepelend en per plant. Verder zijn er allerlei maatregelen genomen om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen. Collega’s die niet actief zijn in de productie en kunnen werken met een laptop, is gevraagd thuis te werken. De productiemedewerkers is gevraagd zich ziek te melden bij klachten van neusverkoudheid, keelpijn of koorts. We hebben de medewerkers gevraagd sociaal contact te mijden en bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Verder hebben we de productieteams verkleind, werktijden, pauzes en overleggen gespreid en stoelen en tafels uit de kantines gehaald om 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. De buitendienstmedewerkers is opgelegd geen klanten meer te bezoeken, de voordeuren van de productielocaties zijn op slot gegaan, zodat alleen medewerkers met een tag of sleutel naar binnen kunnen. Leveranciers is gevraagd zich alleen nog bij de receptie van de expeditie te melden; er zijn verregaande hygiënemaatregelen getroffen in de plants qua schoonmaak, werkplekken zijn waar mogelijk gescheiden en het onderling reizen tussen de fabrieken is verboden. Sollicitanten worden even niet uitgenodigd en overleggen vinden online plaats. Om maar wat te noemen…”

“We lopen regelmatig een rondje door de productie voor een gesprekje met de mensen. Een luisterend oor hier, een klop op de schouder daar.”

Welke impact heeft de Corona-crisis op jullie personeel?

“Behoorlijk. Aan de ene kant zie je het ziekteverzuim enorm toenemen, vooral kort en middellang verzuim. Logisch, omdat we de richtlijnen van het RIVM strikt volgen. Bij twijfel thuisblijven! We zien dat elders nog wel eens anders gebeuren. Er is dagelijks contact met de mensen die zich ziekmelden: de ene dag door de leidinggevende en de andere dag vanuit HR. Hierin wordt nauw samengewerkt met elkaar. Ook onze arbodienst wordt daar waar nodig ingeschakeld. Niet zozeer uit controle, maar wel omdat er veel onzekerheid is. Stel je maar eens voor wat het in deze tijd met je doet als je verkouden wordt of je grieperig voelt. Mensen worden sneller bang en willen graag gerustgesteld worden. Corona is heftig! Wij steken daar als bedrijf veel tijd en energie in en proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Verder lopen leidinggevenden en directieleden regelmatig een rondje door de productie voor een gesprekje met de mensen. Een luisterend oor hier, een klop op de schouder daar. Normaal al belangrijk, maar nu helemaal!”

Brengt deze periode het bedrijf ook iets goeds?

“Jazeker! Je ziet een sterk gevoel van samenhorigheid ontstaan: een crisis verbindt. Want, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat gevoel wordt bijvoorbeeld versterkt door collega’s van sales die bijspringen in de productie, die gaan schoonmaken of die met Pasen de stollen voor het personeel en de nieuwste editie van ons personeelsblad Steengoed, bij de thuiswerkers thuis aan de deur hebben afgeleverd. Dit is door iedereen als heel positief ervaren.”

Tips voor Bakery Sweets Center-partners?

“Koester je personeel. Wees er voor ze, juist in deze periode. Wat ik net al zei: een luisterend oor en een klop op de schouders zijn in deze tijden heel belangrijk! Het zijn die kleine dingen die juist nu écht het verschil maken.”

(foto links: Accountmanagers Ad Joosten en Pascal Goverde en Meester Boulanger Hiljo Hillebrand helpen met inpakken.)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn